2020. május 31., vasárnap

SES-6: Dél-Amerika testközelből 1.


         Örömmel tapasztalom, hogy egyre többen látogatnak ide és olvasgatják ezt a blogot. Maradjon is így.:) Bízom benne, hogy hasznos információkkal, érdekességekkel tudok szolgálni az olvasóknak.
Persze azt leszögezem, hogy az itt leírtakon túl is van élet. Tehát ez közel sem a maximuma a lehetséges holdaknak, csatornáknak, programoknak. Én csak arról írok, amit a jelenlegi felszerelésemmel be tudok fogni. Akik nagy tükrökkel, régóta vadásznak, az általam leírtak, nekik csak "ujjgyakorlat", de talán a kezdőknek, vagy a témával csak ismerkedőknek remélhetőleg van újdonságereje.:)
No csak azért írtam ezt a kis bevezetőt, mert egy olyan hold jön, aminek a vétele szintén nem tartozik a legek közé, sőt egy átlagos vidéki magyarországi QTH-ról (vételi hely) simán megcsíphető, hiszen még viszonylag magasan van a horizont fölött. Viszont mégis ez Dél-Amerika kapuja. Ez a 40,5 fok Nyugat, az SES-6. Azért Dél-Amerika kapuja, mert ez az első hold Nyugat felé haladva, ahol nagyon sok színvonalas kódolatlan programot találunk jó néhány latin-amerikai országból. Innen Nyugatabbra a kínálat csak növekszik, hisz ott van 43W, 47W, 55W, de ezeket sajnos jelenleg nem tudom fogni, hála a szomszédság diófáinak. Az ember csak reménykedik, minden télen, hogy talán egy felbőgő motoros fűrész épp azt a fát dönti ki, vagy, hogy egy nyári vihar alkalmával kettécsapja egy villám, de eddig egyik sem történt meg. A fa csak nő, nő, s lassan már 40,5W is veszélyben, néhány freki már most eltűnőben van nálam sajnos. 43W-re majd egyébként még visszatérek egy későbbi cikkben, a félsikerek rovatban.
Szóval olvasgatva más fórumokat is, egyre többen érdeklődnek dél-amerikai vételek iránt, így úgy gondoltam némi szöveg és képanyaggal én is hozzájárulok a dolog népszerűsítéséhez.
       Lássuk, mit tartogat az SES-6! Két ízben is írtam már a holdról, egyszer a blognyitó bejegyzésemben, akkor 140cm-es antennával, később  pedig a 240-es Jonsa érkezésekor. Azért azóta is eltelt két év, és több változás volt a holdon.
Egyébként 150-es vagy 180-as antennával is látogatható a hold, ez utóbbival a programok kb. 80%-a be kell, hogy jöjjön.
Most azokról a műsorokról szeretnék említést tenni, amelyek szerintem a színvonalas kategóriába tartoznak és tényleg visszaadják a dél-amerikai életérzést. Tehát nem valamelyik nemzetközi hálózat lokális programja, mert abból is van itt bőven. Ilyen például az ESPN, Fox Sports, Fox, Gourmet, Nat Geo, Disney, stb. És ráadásul még nézhetők is, annak ellenére, hogy kódoltak!;)
        A legnagyobb számban Kolumbia képviselteti magát a holdon, a két országos állami csatorna (Senal, Institucional) mellett, számos regionális műsor is megtalálható. Akinek van T2-MI vételre alkalmas készüléke, az a regionális programok fullHD változatait is eléri, kódolatlanul.
Régi nagy kedvencem a City TV, mely Bogotából sugároz, sajnos ez csak SD formátum. A Canal Uno országos kereskedelmi adón is színvonalas programokat találunk. Az RCN csomagjában pedig ugyan Tandberg kódolással, de kis trükkel nézhető az NTN24 hírcsatorna és a Nuestra Tele kereskedelmi adó.
Az alábbi táblázat összefoglalja a kolumbiai választékot, elvileg jól kihegyezett, jó fejjel ellátott 180-assal szinte mind vehető. Néhány T2-MI frekvenciához viszont nem árt a 2 méter fölötti tükör.
Folyt. köv...






















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése