2020. május 28., csütörtök

C-sávos felszerelés 2. - Mit, hogyan? (sugárzó, lapka, fej beállítása)

             Ha már van C sávos fejünk, akár egy-, akár kéttüskés, még sugárzóra (scalar ring) is szükségünk lesz. Prímfókuszos antennához a gyűrűs, kör alakú sugárzó szükséges, offset antennához pedig tölcsér alakú.

Sugárzó prímfókuszos antennához
Sugárzó offset antennához

KU sávnál ugyanez van, csak ott minden kisebb.:) 
Hogy a sugárzó anyagvastagsága, minősége befolyásolja-e a vételt? Bevallom, fogalmam sincs. Próbálgattam, cserélgettem, de egyértelmű konklúziót nem tudok levonni.
Prímes sugárzót általában küldenek a C-s fejekhez, de offsetet, már külön kell venni, rendelni. Legutóbbi egyik fejrendelésemhez már annyira spóroltak az anyagon, hogy egy gyűrűt lehagytak. Ki sem próbáltam, de feltételezem, alul maradna a standard méretűhöz képest.

"Csonka" sugárzó
A sugárzó feladata egyébként, hogy az antenna mögül (széleiről) érkező zavaró elektromágneses jeleket eltompítsa, hiszen ezek akár erősebbek is lehetnek, mint a venni kívánt holdak jelei. Az antenna mélységétől (F/D Focal depth) függ, hogy a csőtápon hova helyezzük el sugárzót. Ebbe mélyebben nem akarok belemenni, két okból sem. Egyrészt, mert magam is belezavarodnék, másrészt nem felelnék meg az általam hozott feltételnek, miszerint, hogy laikus is megértse.:) Egyszerűen legyen elég annyi, hogy mélyebb tányéroknál, pl. dyras 3-4 centire kell tenni a csőtáp végétől. Kevésbé mély antennáknál, pl a 140-es triaxom. 0.5-1.0cm.
Van képlet a kiszámítására és a csőtápokon is van skála, de a gyakorlati tapasztalat fontosabb.

A fejet úgy állítsuk be, hogy a csőtáp eleje legyen a fókuszpontban, tegyük ezt először sugárzó nélkül.
Fej elforgatásának (skew) beállítása: Két tüskés fej esetében, forgatós rendszer használatakor a középső (legdélebbi) irányba néző holdon (ez nálunk C sáv esetén az Arabsat 5C) úgy forgassuk a fejet, hogy ha belenézünk a fejbe, akkor az egyik tüske vízszintes, a másik függőleges legyen. Ugyanez egy tüskésnél értelem szerűen vagy függőleges, vagy vízszintes, attól függően, hogy H vagy V polárt szeretnénk nézni. Amennyiben észrevesszük, hogy a kívánt csatorna polarizációja pont ellentétesen jelenik meg, mint a frekvencialistában, akkor fordítsuk el a fejet 90 fokkal. Előfordulhat ugyanis, hogy nem minden fejben ugyanúgy vannak bekötve a tüskék.
Ha cirkuláris (körpoláros) holdat szeretnénk venni, akkor gyakorlatilag a skew mindegy, mert a lapka pozíciója fogja meghatározni a helyes polarizációt, de erről majd később.
Miután maximumra állítottuk a jelet, tegyük fel a sugárzót és állítsuk be a sugárzó pozícióját. Ha a fejtartó rudak hossza nem állítható, akkor célszerű nem a sugárzónál megfogni a fejet, hanem inkább a csőtápon, mert akkor nem fogunk tudni állítani a sugárzón.

Fej befogása a sugárzónál, állítható fejtartópálca hosszal (dyras 175cm)

Fej befogása egy segédsugárzóval, így a fókusztáv és a sugárzó pozíciója is szabadon állítható (240cm Jonsa)

És akkor a lapka (depolarizator, dielectric plate):
A fejekhez általában gyárilag nem adnak ilyet, vagy csak adnak egy vastag műgyanta lapot. Ezzel a gyári lapkával többünknek viszonylag rosszak a vételi tapasztalatai. Korábban be lehetett szerezni orosz vékony lapkákat, melyek nagyságrendekkel jobb jelszinteket produkáltak. Ebből több féle volt, leggyakoribb az alábbi "keresztes" és "csíkos". Nekem személy szerint a keresztes verzió jobban teljesített néhány százalékkal az előző bejegyzésben említett fejekben.

Orosz "keresztes" lapka (Forrás: Régimotoros)

Orosz "csíkos" lapka (Forrás: Régimotoros)

Ezen lapkák mintájára házilag is elkészíthető egy ilyen lapka. Ha nincs nyáklapunk (márpedig feltehetően nincs minden háztartásban:)), akkor egy CD lemez tokjából kivágjuk a lapot és vagy öntapadó alufóliát, vagy kétoldalú ragasztóval ráragasztott alufóliát teszünk rá a megfelelő helyre.
A lapkát úgy kell a csőtápba tenni, hogy a tüskék 45 fokos szöget zárjanak be a lapkával. A legtöbb fejnél az alábbi a helyes használat.


 De lehet a két tüske közé is helyezni, amely azt eredményezi, hogy a polarizáció felcserélődik. Akkor használjuk jól a lapkát, ha a lineáris/cirkuláris polarizációk így néznek ki: H=L, V=R
Több tapasztalt kolléga pont fordítva használja, de ennek jelszint szempontjából semmi jelentősége, pusztán a gyárilag a beltériben lévő, vagy a netről letöltött csatornalisták esetében pont az ellentétes poláron kell keresni az egyes csatornákat.
Folyt köv....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése