2020. május 16., szombat

A Belintersat 1 C-sávos vételi lehetőségei

         Néhány éves hold a Belintersat 1 az 51.5 fokos keleti pozícióban, mondhatni még kiskorú.:) KU sávban kisméretű antennnákkal kiválóan vehető, viszont a C sávos vétele már igazi kihívásnak számít(ott). Tavaly nyáron próbálkoztam először a vételével 240-es Jonsa tükrömmel, egy szlovákiai "kolléga" 220-as vételi eredményeinek láttán. Nehezen ugyan, de sikerült megcsippentenem két frekvenciát 3635R (OBN HD), 3645R (South TV), melyek épp a vételi határ fölött voltak. Fontos volt a napszak is, hiszen este 8 és 9:30 között állt össze a kép, utána szétesett és el is ment e jel. Akkoriban hiába próbáltam rá a 175cm-es dyras-szal is, semmi.
Kb két hónapja ismét ránéztem a 175-össel és már jelfoszlányokat jelzett a beltéri, de lockolni nem sikerült. Két hete viszont felerősödött a jelszint és este 9 és 11 között 8-10% tartalékkal vehető a két fent említett program, előtte-utáan viszont szinte semmi.
Próbáltam "meglőni" az etióp állami nagycsomagot is a 3705R frekvencián, de sajnos semmi jel, annak ellenére, hogy ez is sima DVB-S frekvencia. 

Ez a hold tehát egy jó DX célpont lehet, antennát, fejbeállítást kihegyezni C sávon. Érdemes ránézni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése