2020. május 26., kedd

C-sávos felszerelés 1. - Mit, hogyan? (LNB)

        Mielőtt folytatom a további C sávos pozíciók kitárgyalását, jöjjön egy kis technikai kisokos, melyeket a saját tapasztalataimból állítottam össze.
Amikor még csak terveztem, hogy a C sávba is belekóstolok, bizonytalan voltam, hogy egyáltalán találok-e jelet, hiszen annyiféle információt olvastam és némileg össze voltam zavarodva. Sugárzó, fej, lapka. Mit? Mivel? Hogyan? Na és persze az antenna méretek...
Előrebocsájtom, nem vagyok rádiótechnikai zseni, így ha valahol hülyeséget írok, kérem javítsanak a hozzáértők. Viszont mindenképp úgy szeretném tálalni az információkat, hogy laikus is megértse.
Tehát nézzük először a fejeket:
   A C sávos fejek lényegesen robusztusabbak mint a KU sávosak, a csőtáp átmérője is nagyobb, hiszen itt más a hullámhossz. Alapvetően két féle fej létezik. 1 tüskés (kocka fej) és a 2 tüskés, melyet elektronikus fejnek is szoktak nevezni.
Az 1 tüskéshez külön kell csőtápot is szerelni és csak egyetlen polarizációt tud venni.
1 tüskés (kockafej)

2 tüskés (elektronikus fej)
Csőtáp kockafejhez

Ha a másik polárt is szeretnénk, akkor két lehetőségünk van: Vagy manuálisan, netán motorizáltan elforgatjuk a fejet, vagy pedig olyan csőtápot szerelünk a fejre, amelyre rá lehet tenni egy másik fejet is. Ekkor azonban már két kocka fej szükséges. A vadászathoz manapság a kockafej már nem tűnik előnyösnek, hisz minden hold mindkét poláron sugároz, így egy kéttüskés fej mindenképp praktikusabb választás.
A kéttüskés fejek esetében léteznek további altípusok. Van olyan, amely twin, tehát két vevőt lehet rákötni egymástól függetlenül, de van dual is, amin szintén két kimenet van, de az egyik a H, a másik pedig a V polár. Léteznek az ún One cable solution fejek, vagy stack LNB-nek is nevezik őket külföldön. Vadászatra ezek sem túl jók, további hátrányuk, hogy csak 3.7-4.2 GHz között működnek.

One cable solution (stack) LNB
Mivel a legtöbb holdon már 3.6 GHz-től indul a sugárzás, törekedjünk szélessávú (extended) fej beszerzésére, melyek már 3.4 GHz-től fogadják a jeleket.
A C sávos fejek mérőszáma a zaj tényező (noise temperature), melyet Kelvinben határoznak meg. Minél alacsonyabb ez a szám, annál érzékenyebb az adott fej. 10-20-30 évvel ezelőtt még 20 fölöttiek voltak ezek az értékek. Manapság az átlagos érték 17K, a legjobb fejek pedig 13K-val muzsikálnak. Láttam már 11-12K-s feliratú fejeket is, de az inkább szemfényvesztés, marketing fogás. Nem mindegyik fej tudja a ráírt értéket, kipróbáláskor ugrik a majom a vízbe. Például rendeltem már Kínából 13K-snak hirdetett fejet, kaptam egy 17K-sat, ami valójában kipróbálás után kb. 20K-t tudott...
Magyarországon már senki sem forgalmaz C sávos fejet, sőt Európában sem nagyon. Orosz vagy távol-keleti, esetleg amerikai forrásból lehet új C sávos fejhez jutni (Ebay, Aliexpress, stb.).
Nálam az alábbi fejek váltak be eddig:
  1. Kaonsat KS-N201G: Szerintem tudja a 13K-t, egyik legérzékenyebb fej, ami a kezembe került eddig.
  2. IDEA-SAT ID-800: Szintén tudja a 13K-t, szinte koppra megegyeznek a vételi értékei a Kaonsattal, de csak lineáris holdakon (H/V) használható, mert valamiért nem akar "együtt működni" a lapkával.
  3. Golden Interstar GI301 SC: Megbízható, kellően vastag anyagból készült fej. 17K-t vagy talán még kicsit jobbat is tud
  4. PSI-X2: Szintén 15-17K körüli értéket tud, twin LNB.
Az első két helyezettnél óvatosan húzzuk meg a sugárzót rögzítő csavart, mert nagyon vékony alumínium fala van a csőtápnak és könnyen beszakad.
A fentieken túl többen dicsérik a Dreamsat és a Panorama fejeket. Sajnos ezeket nem volt lehetőségem kipróbálni.

A bejegyzés konklúziója tehát (szubjektív) tapasztalatom alapján:
Vadászatra kéttüskés, szélessávú (3.4-4.2GHz) fejet használjunk, törekedjünk a 13K körüli zajtényezőre, de a fejre írt érték még nem garantálja azt!
Folyt. köv...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése