2020. május 14., csütörtök

Thaicom 5 - Véget ért egy történet

       Idő hiányában sajnos hanyagoltam a történeteket a blogon, pedig téma volt/van bőven. Igyekszem pótolni, amit lehet és aktuális információkkal/érdekességekkel szolgálni, saját tapasztalataimból.

       C sávos vételi szempontból az egyik legfigyelemreméltóbb pozíció volt a 78.5K, ahol a Thaicom 5/6/8 állomásozik. Sajnos a Thaicom 5 már csak állomásozott, ugyanis 2020 február végén lekapcsolták és nyugdíjba küldték a műholdat. Eredetlieg még 3-4 évet szolgált volna, hisz maradt még elegendő üzemanyaga, de hirtelen meghibásodás miatt nem kockáztatták a további működtetését. Egyik fő célom ennek a pozíciónak a vétele volt, amikor elkezdtem C sávba invesztálni.
Ennek a holdnak volt global C sávos nyalábja, melyet akár 140, de még talán 120-as tükrökkel is meg lehetett csípni. Négy, később három nagy multiplex sugárzott az említett nyalábon több tucat thai tévéműsorral, illetve ez a hold adott otthont olyan vételi kuriózumoknak, mint pl a TVK kambodzsa vagy a KCTV Észak Koreából. Ez viszonylag könnyen tovább vehető 87.5 Keletről (Chinasat 12), ha van rálátás a holdra (sajnos nekem nincs). Az állami thai programok is oda költöztek átmenetileg.
78.5 fokon pedig maradt a Thaicom 6, melynek csak olyan nyalábja van C sávon, amelyhez 4-5 méteres antennák szükségesek, de még ezek sem biztosítanak állandó vételt. Új holdról pedig egyelőre nincs szó.
A meghibásodás után készítettem az akkori felhozatalról néhány képernyőfotót, legyen ez a mementója a Thaicom 5-nek.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése