2020. május 24., vasárnap

"Újáéledt" pozíciók: Intelsat 39 (C sáv)

         A keleti 62 fok korábbi "lakóján" (Intelsat 902) már nem nagyon volt C sávos sugárzás, mely hazánkból is vehető lett volna. 2019 nyár végén megérkezett ide az Intelsat 39, melyen elsőként a KU sávos frekvenciákat izzították be, s ez egyből felkeltette a DX-erek figyelmét, de erről majd egy másik cikkben.
Néhány nappal később lettek a C sávos transzponderek felfűtve, így ez a pozíció is megelevenedett számunkra. Elsőként néhány rádióprogram indult el igen jelentős jeltartalékkal (3870L/3872L), majd a dél afrikai állami csatornák (SABC1/2/3, ETV) is elindultak, igaz kódolva. Viszont mióta 68 fokon elhagyták évekkel ezelőtt a KU sáv európai nyalábját, azóta nem voltak ezek a programok elérhetőek nálunk.
Ezen kívül, indult még egy T2-MI frekvencia is, melyben 4 darab kenyai program vehető, arra alkalmas készülékkel kódolatlanul. Végezetül pedig ide költözött a mozambiki minicsomag 64 fok Keletről, kiegészülve - gondolom a vírushelyzetre való tekintettel - a Telescola programjával.
A rádió és a T2-MI csomagok vételéhez 180cm-es antenna elegendő, viszont a dél-afrikai és a mozambiki csomagok stabil vételéhez 220-240 centis antenna szükséges.


A csatorna elnevezés téves, valójában ez a Ryde TV, de Citizen néven hozza le a vevő



  
HOT 96 & Radio citizen

NMG 1 & 2 rádiók, Kenya
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése