2020. május 23., szombat

C-sávos kalandozások: 3 fok kelet

        Kettő holdat találunk itt, melyeken van C sávos kapacitás. Egyik az Eutelsat 3B (3.1K), a másik pedig a Rascom-QAF1R (2.9K). A két tized fok eltérés elméletileg lehetővé teszi, hogy egyetlen antennabeállítással vehető legyen a két hold. Mivel az Eutelsat 3B rendelkezik gyengébb teljesítménnyel C sávon, ezért érdemesebb arra kihegyezni az antennát és akkor a Rascom vételével sem lesz probléma.
Korábban csak említettem ezt a pozíciót, akkor még 140-essel vadásztam. 180-assal némileg több a lehetőség, viszont az akkori kínálat szinte teljesen átalakult.
A két leginkább említésre méltó csomag a kongói (3986R) és a burkina faso-i (3729L) mux. Mindkettő jól vehető. Ez utóbbival valamiért nagyon nehezen birkóznak meg az Enigma 2-es vevőim (a nagy jelszint ellenére szakadozik a vétel). Más "mezei" beltérikkel jön rendesen.
Tavaly költözött ide 10K-ról két nagy mozambiki T2-MI csomag (4064L, 4099L), melyek sajnos kódoltak, viszont indulásuk után néhény napig szabadon vehetőek voltak. A cikk végén az akkor rögzített fotókból is mutatok néhányat. Ez a két csomag 240-essel némi kis tartalékkal vehető, köszönhetően az 1/2 FEC-nek, de 175-össel nem látom. Egyébként ebben a pozícióban ezt  a csomagot leszámítva nem hoz elő új dolgokat a 240-es a dyrashoz képest. Az Eutelsat 3B 4000L fölötti single csatornák közül csak az etióp DW TV HD (4012L) jön elő az esti órákban. A többihez 3 méter fölötti tükör volna szükséges.
Jöjjenek tehát az ízelítő fotók a két hold kínálatából.























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése