2020. május 22., péntek

Egy C-sávos pozícióval kevesebb: Eutelsat 5 West A

      Többször utaltam már a C sávos szempontból megszűnő nyugati 5 fokos pozícióra. Ugyanis az Eutelsat lecserélte az Eutelsat 5 West A holdját, az 5 West B-re. Az új hold már csak KU sávos kapacitással rendelkezik, a cég szerint a piac nem indokolja újabb C sávos kapacitások megteremtését és az 5WA C-s csatornáit inkább átpakolják másik, szomszédos holdakra. Így került a csatornák zöme a 8 fokra, a maradék, meg szerteszét.
Ha végig gondoljuk igazuk van, hisz az Európa fölött elhelyezkedő (számunkra magas emelkedési szögű) holdak C sávban csak az afrikai kontinenst látják el, s így is túlkapacitás van. Egyre több országnak van/lesz saját holdja, illetve a nagy szolgáltatók igyekeznek egyre célzottabban spot nyalábokon (lásd Intelsat "e" széria) eljuttatni a műsort az adott térségbe. Illetve hosszabb távon nem kizárt, hogy a C sávot itt is felszabadítják (USA-ban már elkezdődött a folyamat) az 5G mobilkommunikáció számára.
        De visszatérve az 5 West A-ra, elég sok egzotikus program sugárzott itt olyan országokból, mint Benin, Kongó, Kamerun. Anno, mikor elkezdtem C sávval foglalkozni a CRTV volt az első programok egyike, amit sikeresen vettem 140cm-es tükörrel. 180-assal gyakorlatilag minden vehető volt róla.
Mostanra kettő csomag maradt hírvivőnek, a kínai tulajdonú, de afrikai kontinensre szánt Startimes csomagok (4111R/4153R). Sajnos kódoltak, két szabadon vehető csatorna van csupán, egyik a Bundesliga, a másik pedig a Startimes Guide promócsatorna. Nem tudni még meddig maradnak, hiszen a hold már eléggé imbolyog. Mindenesetre mindkét csomag jelenlegi (240cm-es antennával vett) jelszintjéről is mellékeltem 1-1 fotót.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése