2020. június 17., szerda

C-sávos kalandozások: 26 fok kelet

         Visszatérve a mába, még nem ejtettem szót a 26 fok Keleten lévő Badr 6 hold C sávos lehetőségeiről. Ezen a holdon évekig egyetlen program, a Dounia TV volt vehető. Majd kb. két évig nem volt állandó TV műsor. 2018-ban viszont elindult itt egy nigeri DTH (Direct to home) csomag (4101L) számos csatornával. Kezdetben csak bizonyos napszakokban volt vehető 180cm körüli antennával, de néhány hónap múlva felerősödött és jelenleg is elég nagy térerővel jön, még akár lapka nélkül is megcsíphető. Volt időszak, amikor hónapokig csak egy csatornán volt adás, kicsit úgy tűnt mintha senki sem ült volna a vezérlőben, hogy felügyelje a csomagot.
A képminőség olyan, mintha visszamentünk volna 80-as évekbe, érdemes belepillantani. A multiplexben ki van hagyva néhány hely még jövőbeni kereskedelmi adóknak, de eddig semmi sem indult el ezeken.
A csomagnak is része, de külön frekvencián is vehető az egyik legrégebbi nigeri műholdas program, a Tele Sahel (4087L). Nálam tapasztaltabbak biztosan vették még az analóg időkben, ha jól emlékszem 57 fok Keletről C sávon.
Jöjjön néhány fotó ízelítőnek.
















2 megjegyzés:

  1. A Tele Sahel a legelső Niger-i adás valóban. Volt szerencsém befogni a C-sávon . Akkor még Phillips PM 5540-es ETC-t használtak. Adáskezdéskor egy Beduin ruhás ,lovas harcos hosszú trombitát fújva " tülkölt " - mint az utcán tolakodó autósok -majd ezután egy több sorban álló vegyes kórus énekelte a Nemzeti Himnuszukat. A tényleges műsor a Korán feléneklésével kezdődött, mivel Iszlám vallású ország Niger. A Pap fehér ruhában,fején burnusszal a földön ( szőnyegen )török ülésben ülve énekelte fel a Korán soraiból a jellegzetes sorokat. Ezeket -általában- gyermek rajz film követte,majd a TV Híradó következett. Tehát az iszlám országokra jellemző adás kezdésük volt.

    VálaszTörlés