2020. június 5., péntek

C-sávos felszerelés 3. - Mit, hogyan? (antenna méretek, tippek-trükkök)

        A harmadik fejezetre némi jótanács, hogy ne érjen kudarc minket.
Mindenekelőtt, nem a Paksattal kell kezdeni!:) Szerencsére pont "középen" ott virít az Arabsat 5C, melyet akár 120-as antennával is meg lehet csípni. Így a fókuszálást, antennabeállítást, lapka használatot ott lehet gyakorolni. De akinek nincs lapkája, még lapka nélkül is bejönnek a nagycsomagok 140-150 centis tükörrel. Továbbá az íven több olyan hold is van, ahol eredményesen próbálkozhatunk kisebb antennával.
Nyugati irányba indulva 10K-n ott az Eutelsat 10A, melyen a kínai nagycsomag (3649L) szintén rendkívül erős. Következő állomás lehet 5K WAP TV (3697L), majd a 8 fok Nyugat (3925R). Új rendkívül erős csomag 14Ny-on a 4126R, majd 18/22 fok Nyugat. Aztán megállhatunk még 27/34 fokon is és máris ott lesz a 40,5 fok. Ezek mind lapkás holdak
Keleti irányban 40, majd 49 fok, de ide nem árt a T2-MI-re alkalmas készülék. 57K-n is erősek a frekik, illetve 60 fokon jó esély van a Channels TV-t (3737R) megfogni.
Innen tovább keleti irányba lapkát vegyük ki a fejből és máris jöhet a népszerű és sok néznivalót kínáló Intelsat 20. Kicsit odébb még ott az Apstar, amin szintén van viszonylag erős program.
Az alábbi táblázatban leírom a jelenlegi állapotot, az erősebb holdakon megemlítem a legerősebb frekiket és a hozzájuk szükséges minimális antennaméretet.


Végezetül néhány gyakorlati tanács:
Ha a rendszerünk nem forgatós, hanem csak kézzel polarmount nélkül dolgozunk, ne feledjük a fejet forgatni (skew) lineáris (H/V) holdaknál. Ha kelet felé haladunk, akkor az óramutató járásával megegyezően, Nyugat felé pedig ellentétesen. 20 fok Kelet és 83 Kelet között már majdnem 45 fokkal kell elfordítani a fejet. 43 fok nyugatnál körülbelül ugyanez elmondható.
Skew állás: Apstar 7 (76.5E)

Skew állás: Arabsat 5C (20E)
Vannak olyan holdak, melyeknél nem minden freki a legerősebb arcát mutatja egy bizonyos antennabeállításnál. Ilyen például az Apstar és 66 fokon az Intelsat 17. Tehát picit Kelet-Nyugat irányba elképzelhető, hogy mozdítanunk (pöccintenünk) kell az antennán.
Vannak kifejezetten skew-re érzékeny holdak, pl. Paksat (38K), Intelsat 11 (43W), ezeknél nem kizárt, hogy a fejen picit forgatni kell, az maximális H/V jelerősség eléréséhez. Akár frekik el is tűnhetnek, ha nem pontos ez a beállítás.
C sávos holdaknál eléggé jellemző a jelerősségek hektikussága. Eddig főleg az Apstar, Paksat, Eutelsat 10A, SES-5 holdakon tapasztaltam. Ez azt jelenti, hogy egy-egy freki jön bivaly erősen hetekig, hónapokig, majd hirtelen lock alá csökken és hónapokig semmi. Ezen ne lepődjünk meg, a hiba nem a mi készülékünkben van, adó oldalon mókolnak ilyenkor valamit.
Végül, de nem utolsósorban pedig a C sáv időjárásra (eső, vastag felhők, köd) kevésbé érzékeny, viszont a hideg, a fagy itt is a barátunk!:)
És a legfontosabb: Ne használjuk a fej kupakját prímes antennánál. Az eső úgysem esik bele, viszont nyerünk néhány %-ot a jelen!:)
Ha valamit kifelejtettem volna, majd még leírom. Mindenkinek eredményes vadászatot, jó térerőt!;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése