2017. január 19., csütörtök

Mire elég 140cm a C sávban? (7. rész)

     Következzen néhány szó az orosz vonatkozású holdakról. 15-20 évvel ezelőtt hazánkban főleg azért szereztek be sokan C sávos felszerelést, mert az orosz csatornák döntő többsége így volt elérhető, javarészt kódolatlanul. Sőt az analóg korszakban az OPT 1 műsorát is C sávban sugározták az akkori Gorizont holdakon.
Mára azért más a helyzet, KU sávon gyakorlatilag minden orosz műsor megtalálható így vagy úgy s kisebb tányérokkal is össze lehet vadászni egy csokorra való orosz kódolatlan műsort.
Két pozíciót említenék meg, melyet sikerült 140cm-rel  elérni. Egyik a 40 fokos keleti (Express AM7), a másik pedig a 49 fokos keleti (Yamal 202) pozíció. Mindkét holdon főleg a Rossia 1, illetve az RTR regionális verzióit sugározzák nagyrészt BISS-ben kódolva. 40 fokon ezen felül van néhány multi stream csomag, melyek megfelelő tunerkártyával vehetők, illetve 3675R-en vehető egy DVB-S nagycsomag, benne az NTV, 5 Kanal, Rossia K. 3740R-en pedig a KBR TV vehető. Ez a hold nagyon nagy térerővel ad, gyakorlatilag az összes frekvencia jön róla 140-essel, kivéve a 3743R ORT Planeta.





      49 fokon a 3743L-en lévő Gazprom csomagot emelném ki. Itt kódolatlanul vehető néhány népszerű orosz program. Ez a hold már némileg gyengébb, mint az előbb említett hold, de szintén jól vehető. 53 fok keleten (Express AM6) is van orosz hold, de különösebben nem próbálkoztam még vele, talán csak egy alkalommal. Szintén erős hold, de csak multistreames műsorokat tartalmaz, s tartalmuk megegyezik a 40 fokon találhatóval. 3675R-t meg lehet próbálni, ott a már említett 5 Kanal és Rossia K vehető.
Végezetül 49 fokról jöjjön még néhány fotó:









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése