2017. január 11., szerda

Mire elég 140cm a C sávban? (4. rész)

     Pici ugrással most a tőlem látható legkeletibb C sávos holdon barangolunk, ez az Insat 4A 83 fok Keleten. 85 fokot még be tudom hangolni KU sávon, viszont az alacsonyabban lévő holdakat már eltakarják a szomszéd utca házai.
Az Insat indiai műsorok garmadáját kínálja, viszonylag sok frekvencia elérhető ezzel az antennamérettel. Legerősebb műsora az India 24/7 hírcsatorna (3976H), ezzel könnyen megtalálható a hold. Erős frekvenciák még a , 3777H, 4072H. Mivel a transzponderek nagy része horizontális, így egytüskés fejjel sem maradunk le semmiről. A vertikális frekvenciák már a G-sat holdról sugároznak, melynek erősen irányított spotnyalábja van India területére, így azok csak nagy tükrökkel vehetők (ha vehetők).
A hold egyébként reggel 7-9 és este 6-8 óra között "nyújtja a maximumot", több frekvencia csak ebben a szűk időablakban vehető.


A hold igazi unikumnak is helyet ad, 4100H frekvencián vehető egy pici ország, Bhután 2 tévécsatornája. Ezen kívül rengeteg, más holdon hazánkból nem vehető igazi egzotikus program szerte Indiából.
Legfrisseb vételeim, a téli hidegnek is köszönhetően a Calcutta news (4097H) és a Katsuri (3860H), valamint egy nagy csomag is most jelentkezett először (3756H - Indiasign).
Ez eddigi fejezetekhez híven egy kis képcsokor a végére:



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése