2017. január 3., kedd

Mire elég 140cm a C sávban? 1. rész.


     Közel 22 éve kezdtem foglalkozni műholdas televízió és rádióvétellel. 2015-ig csak a KU sáv vételére volt lehetőségem, viszont sikerült beszereznem egy 140cm-es prímfókuszos antennát, így elkezdhettem ismerkedni a C sávval. Sok helyen azt olvasni, hogy 180cm a belépő szint erre tartományra, de úgy gondoltam talán érdemes körbenézni kisebb antennával is, ha másra nem, legalább gyakorlásnak jó. Viszont az elmúlt egy évben sok különleges, érdekes vétel sikeredett, mely bizonyította: van néznivaló bőven kisebb méretű antennával is. Tehát a címbeli kérdésre a válasz: sokmindenre!
Sorozatomban sorra veszem a Magyarországról (legalábbis az én vételi helyemről) elérhető holdakat és igyekszem ízelítőt, kedvcsinálót nyújtani a vételi csemegékből.

     Kezdjük a nyugati végeken. Nálam 40.5W (SES-6) az utolsó pozíció, melyet "látok", de ezt is csak lombhullás után, mert sajnos néhány házzal odébb két magas diófa van a jel útjában.
Rendkívül izgalmas ez a hold, hisz rengeteg dél-amerikai csatornát sugároz viszonylag nagy térerővel. Az alábbi táblázat tartalmazza, mely programok vehetőek 140-es antennával nálam:

      Sokáig a Venezuelai Televen (4100R) volt a legerősebb jelszinttel vehető műsor erről a holdról, ezért ezt használtam a hold beállítására. Viszont mostanság csökkent a teljesítménye, olyannyira, hogy csak szakadozott vételre van lehetőség. Kár, pedig színvonalas kereskedelmi program.
Másik kedvencem a brazil Grande Rio (3652L), szintén tükrözi a dél-amerikai életérzést, remek jelszinttel vehető. 2015-2016 telén még nem tudtam venni, de 2016 őszére felerősödött a kolumbiai City tv (4130R), mely mellett sugároz még az El Tiempo hírcsatorna.
Megemlíteném továbbá a Canal 6 Honduras (3695L) programját, illetve egy nagyobb csomagban, de kódolatlanul sugárzó IVC (3883R) csatornát. Ez utóbbin sok amerikai sorozat és film nézhető eredeti nyelven. A fentieken kívül több vallási program vehető még.
A hold beállítására, megtalálására a Grande Rio-t vagy a 3920R frekvencián található kódolt BFBS csomagot javaslom.
Kedvcsinálónak néhány pillanatkép a holdról vehető adókból, a teljesség igénye nélkül:














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése