2017. január 16., hétfő

Mire elég 140cm a C sávban? (6. rész)

    Ennek a fejezetnek az Afrika, alcímet is adhatnám, hisz olyan holdakról lesz szó, melyeken túlnyomó részt afrikai vagy afrikai országoknak szánt műsorok találhatók. Elég sok ilyen műholdpozíció van, jellegzetességük továbbá, hogy nem hemzsegnek a csatornáktól, csupán egy-két kivételtől eltekintve, néhány frekvencián találunk érdemi műsort ezeken a szatelliteken.
    Nyugatról Keletre haladva első állomásunk - persze csak azokat a holdakat említem, melyek vehetők 140-essel - a 27.5 fokos nyugati pozíció (Intelsat 907). Itt gyakorlatilag az összes program vétele sikerült. Két VOA csomagot találunk a holdon, valamint az RTP Afrikának szánt változatát sugározzák a nemzetközi mellett. Jól vehető még a gíneai RTG és gyengébben az NTA International programja.
 








     Második megálló az Eutelsat 5West, melyen már jóval bővebb a kínálat. Kamerun, Kongó, Benin, Sierra Leone, Gabon, Nigéria műsorait láthatjuk a képernyőn. Ez volt egyébként életem második C sávos vétele, konkrétan a CRTV Cameroon.
  
  





    A keleti 2.9/3.1 pozícióba érve két hold "mosódik össze", a Rascom és az Eutelsat 3B. Mindkettőn van C sávos sugárzás, s néhány műsor azért elcsíphető nálam. A legfigyelemreméltóbb a kongkói csomag (3985R).
 







 
      Két fokkal odébb az SES-5 található, itt mindössze néhány vallási műsor, egy nigériai minicsomag és egy nigériai kereskedelmi program a WAP Tv vehető.






      Némi tekerés után keletre, elérjük a 10 fokos pozíciót, ahol az Eutelsat 10A tanyázik. Erről egyből szembetűnő a tekintélyes jelerősséggel sugárzó kínai nagycsomag (3649L), mely sajnos kódolt. Ezen felül elérhető a burundi állami tv műsora (3659R), illetve a Rwanda TV, valamint időszakosan egy ugandai nagy csomag. (Sajnos ez utóbbi a fotók készítésekor nem volt vehető.)








       Következő állomásunk 20 fok Kelet (Arabsat 5C). Innen kiválóan vehető a sugárzott 4 nagy csomag és néhány "magányos" műsor. Tőlem ez a hold szinte pont délre látszik, így ezt használom a polarmount beállítására, s ez az a hold, amiről az első C sávos vételem történt.






    Egy holdat említenék még meg, s ezzel zárom picit hosszabbra nyúlt afrikai kitekintőm. Ez pedig az 57 fok Keleten lévő NSS-12. Itt a csádi Telechad és az Amhara TV vehető. De stabilan jön a brit hadsegernek szánt csomag (BFBS) is a holdról.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése