2020. október 12., hétfő

Dyras tükör áttelepítés, amikor nem lehet mindent kiszámítani

      2017 év eleje óta teljesített szolgálatot a 175-ös dyras tükröm a korábbi helyén. Itt eredetileg K83 és NY5 fok között "látott" ki, az évek alatt azonban
a kb 25-30 méterre lévő nyírfák annyira megnőttek, hogy már a 76.5K vétele is nehézkessé vált.
Így született meg hosszas tervezgetés után az antenna új helye, melyből két előnyre számítottam.
1.Ismét teljesen rálátok 76.5K-ra, ami legalább 2-3 évig úgy is marad.
2.Nyugaton egészen kb. 25 fokig kilátok majd, így eddig ezzel a tükörrel nem levadászott holdakra is esély nyílik C sávon (8W, 11W, 14W, 18W, 22W)

Nos, a második pont rendben teljesült, ám az Apstar vétele rosszabb lett, mint korábban. Hiába került több, mint egy méterrel magasabbra az antenna, pont az egyik nyírfa csúcsát sikerült megcélozni vele. A fő gond az volt, hogy nem került legalább annyival magasabbra az antenna, mint amennyivel közelebb került a fasorhoz.

Sajnos hiába a mobilos alkalmazás, illetve az egyéb segédeszközök. Amikor ilyen "rezeg a léc" helyzet forog fenn, csak áthelyezés után, vagy a tavaszi/őszi napfénytesztek alkalmával derül ki, hogy mi is a helyzet. Jelen esetben már hazárdírozás lett volna még egy métert emelni, mert elég "üvöltő" szelek voltak az elmúlt években. Továbbá úgy sem tartott volna 2 évnél tovább az öröm, hiszen a fák nem állnak meg a növekedésben.

Mindenesetre az antenna helyének kijelölésekor a kilátáson túl nyilván más tényezőket is figyelembe kell venni. Ilyen például az árbóc rögzítése, vagy a kert/ház esztétikai szempontjai. Nem utolsó sorban a család/feleség kívánalmai.:) 

No mindegy, egy darabig így marad. A levelek úgyis heteken belül lehullanak, elő fog bújni az Apstar, sőt a lassan 3 éve nem látott 83E is.

Addig is lehet kukkolni a nyugati féltekét, illetve indulhatnak a KU-s tesztek is pl a Nilesaton.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése