2017. október 28., szombat

Az ABS 2 C-sávos vételi lehetőségei

      Van itt egy hold, amiről nem sokat írtam még. Főleg azért nem, mert anno a 140-es antennával nem nagyon lehetett "hozzászagolni", illetve az Európát is elérő nyalábjain csak az idén tavasszal indult meg némi mozgolódás. Ez a hold nem más, mint a 74.9 Keleten tanyázó ABS-2, azaz Asia Broadcast Satellite. KU sávon nézelődőknek erről leginkább orosz csatornák garmadája jut eszébe, amik hazánkból is elég jól vehetőek. C sávon viszont főleg az ázsiai nyalábok aktívak, melyekről Taiwan, illetve a Fülöp-szigetek felé van sugárzás, talán 4-5 méteres antennával ezek is megcsíphetőek. 
     Szóval nyár elején ráálltam a dyras-szal erre a holdra, akkor a tanzániai TV E indult el jókora térerővel az európai nyalábon. Illetve akkor -  és azóta is jön - sikerült befognom még a 3618V-n lévő kódolt csomagot. Ezen kb 6-8% a vételi tartalék.
A nyár és az ősz folyamán megjelent még itt a szintén tanzániai Star TV (3821V), illetve a Coulds TV kettő csatornája. Ez utóbbi szinte hetente másik frekvencián ad, a cikk megírásának pillanatában 3818V a helyes érték. A TVE átköltözött a 4005H-ra én jelenleg én nem tudom venni. 
Elindult viszont nemrég a maldív-szigeteki GO plus TV (3671V), illetve egy afrikai adó tesztel nelenleg, az ABC TV 3836V. Régebben venni tudtam a nepáli AP1 műsorát, mely azóta szintén frekvenciát váltott és most picivel nagyobb antennát igényel.
Valamint egy érdekes csatorna ad még itt a thai boxot sugárzó Max Muaythai, mely HEVC tömörítéssel és igen furcsa képaránnyal sugároz.
Remélem lesz még bővülés itt, aztán lesz még miről beszámolni...


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése